Sprawdzone sposoby na lepszy hosting. Co robić, by wszystko hulało?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Wybór hosta internetowego to bardzo poważna decyzja, która w dużej mierze przyczynia się do sukcesu strony naszej firmy. Na co zatem należy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze dostawcy usług hostingowych?

Sprawny hosting bez tajemnic. Na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze dostawcy?

Mimo, że hostingowi zawdzięczamy wiele, należy pamiętać że nie rozwiąże on nigdy wszystkich problemów witryny internetowej. Jeżeli w kodzie są błędy, optymalizacja jest złej jakości, a na stronie rozmieszczone są zdjęcia w nieodpowiednich formatach, nie pomoże nam nawet najlepszy serwer.

Kiedy już zadbaliśmy o jakość strony, podchodzimy do tematu wyboru dostawcy usług hostingowych. Należy zwrócić uwagę na kilka szczególnych parametrów, pozytywnie wpływających zarówno na czas ładowania, jak i na minimalizację ryzyka pojawiania się błędów. O jakich charakterystykach mowa?

1. Typ oferowanego dysku

Reklamodawcy lubią prześcigać się w używaniu wielkich kwantyfikatorów i poważnych liczb, aby zachęcić do siebie klientów. Udostępniając informacje na temat pojemności dyskowej, firmy hostingowe próbują przyciągnąć do siebie kolejnych użytkowników. Niewiele z nich dzieli się jednak danymi dotyczącymi typów oferowanych dysków, choć z perspektywy klienta jest to informacja o wiele istotniejsza.

Najczęściej oferowane są 3 typy: HDD, SSD i SSD NVMe. Jeżeli interesuje nas przechowywanie dużej ilości plików, nawet kosztem wydajności, ten pierwszy będzie dobrym wyborem. Jeśli natomiast priorytetem jest dla nas prędkość, dyski SSD są pod tym kątem o wiele bardziej zaawansowane.

2. Procesor i pamięć

Prędkość hostingu jest silnie uzależniona od parametrów takich jak pamięć RAM oraz specyfikacja procesora. W przypadku tego drugiego obowiązuje zasada “im wyższe parametry, tym lepiej”. Warto zatem zwrócić uwagę na informacje dotyczące maksymalnego przydziału zasobów CPU, którymi firmy hostingowe z reguły się dzielą. Tym, które oferują przynajmniej 1GHz lub 1 rdzeń, można zdecydowanie zaufać w kwestii przepustowości.

Z kolei dane dotyczące pamięci RAM nie są już tak chętnie ujawniane przez usługodawców, jednak zagłębiając się w dane techniczne serwera można je również odnaleźć. Większość działań wymaga wykorzystania pamięci operacyjnej, dlatego tak ważne jest, aby ilość przydzielonego RAMu była zagwarantowana i wynosiła minimum 1GB.

3. Limity procesów PHP

Wiele operacji dokonywanych na stronie, które w dużym stopniu decydują o jej funkcjonalności, jest przetwarzanych z wykorzystaniem skryptu PHP. Dostawcy usług hostingowych mają jednak w zwyczaju ustalać różnego typu limity dotyczące PHP przydzielonego do konkretnego klienta.

Ponownie obowiązuje tu zasada ilościowa, ponieważ wyższy limit pozwala większej ilości osób na płynne korzystanie z witryny, a absolutne logistyczne minimum to 10 jednoczesnych procesów.

4. Oprogramowanie serwera

Przeanalizowanie i wybór najlepszych parametrów nie wystarczą jednak, aby strona działała szybko i bez usterek. Kluczowe znaczenie ma także oprogramowanie serwera, które w bezpośredni sposób wpływa na sposób, w jaki konkretne zasoby są udostępniane w ramach hostingu. Jeżeli interesuje nas jak największa prędkość i efektywność, warto rozważyć chociażby system LiteSpeed jako alternatywę dla klasycznego Apache.

Diabeł tkwi w ofercie

Jak widać, wybór odpowiedniego dostawcy usług hostingowych nie należy do najprostszych zadań. Reklamodawcy będą zwodzić nas sloganami “najszybszy” i “bez limitu”, podczas gdy część najważniejszych informacji ukryta będzie głęboko w ofercie. 

Dla części z nas zagłębianie się w dane dotyczące poszczególnych charakterystyk procesora stanowi wyzwanie. Mimo to warto poświęcić czas i zaangażowanie na kompleksową analizę proponowanej usługi i zapewnić naszej witrynie optymalną funkcjonalność. Sprawna i szybka witryna to klucz do zadowolenia klientów.

Zdj. główne: Christina @ wocintechchat.com/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*